Jabolčni kis je eno najstarejših zdravilnih sredstev človeštva in je bil
do 20. stoletja sestavni del vsake domače apoteke. O njegovih
dobrodejnih lastnostih je pred 2.400 leti pisal že Hipokrat, ki ga je
priporočal kot odličen pripomoček proti obolenjem dihalnih poti in proti
prebavnim motnjam.
Rimski legionarji so jabolčni kis mešali z vodo in ga pili za okrepitev in osvežitev – bil je njihova vsakodnevna zmagovita pijača. Sveta Hildegrada ga je v srednjem veku priporočala kot zdravilo, ki ''očisti iz telesa kar je smrdljivega in skrbi, da gredo jedi svojo pravo pot''. V današnjem času pravi domači jabolčni zopet pridobiva na svojem pomenu.
Jabolčni kis je naravni vir antioksidantov in telesu zagotavlja življenjsko pomembne minerale in vitamine kot so kalij, fosfor, klor, natrij, magnezij, kalcij, silici, vitamin C, betakaroten, pektin in mnoge druge. Čeprav kis vsebuje kislino, pa v telesu zaradi visoke vsebnosti mineralov učinkuje bazično, zato se vam ni potrebno bati zakisanja organizma zaradi uživanja jabolčnega kisa.
Jabolčni kis seveda ne more ozdraviti težkih bolezni, lahko pa jih pomaga preprečevati. Dobrodejni učinki jabolčnega kisa so predvsem:
•uničevanje škodljive gnilobne bakterije v črevesju in s tem obnavljanje črevesne sluznice.
•spodbujanje presnove, prebave in dejavnosti črevesja tako, da se odpadki in strupi lahko hitreje izločajo. S spodbujanjem presnove kis poskrbi tudi za večjo porabo energije v telesu.
•pektin v jabolčnem kisu, veže nase holesterol in s tem omogoča lažjo in boljšo prekrvavitev, ki pa je bistvena za obvarovanje pred srčnim infarktom in možgansko kapjo.
•krepi imunski sitem in se učinkovito bojuje proti prostim radikalom, ki povzročajo tudi rakotvorna obolenja.
•je odličen pripomoček za hujšanje saj naravno zavira apetit in topi maščobne celice.
Zanimivo. Motni jabolčni kis
Če steklenico jabolčnega kis pretresete in obrnete proti svetlobi se boste lahko prepričalo o njegovi kakovosti; veliko lebdečih delcev, ki nastanejo med stiskanjem, je znak, da kis vsebuje veliko vitaminov, mineralnih snovi, elementov v sledeh in pektina.
Iz zakladnice ljudske medicine. Med in kis
Za povečanje odpornosti vašega organizma vsako jutro na tešče popijete mešanico 60% kisa in 40% medu.
Za boljši spanec lahko enako mešanico prelijete s toplo vodo, mešate toliko časa, da se med stopi in spijete počasi po požirkih (bojda pomaga tudi pri glavobolu).
Zanimivo. Naravno čistilno sredstvo
Kis je tudi odlično sredstvo za čiščenje in kar ve le malokdo – odlično nadomestilo za mehčalec pri strojnem pranju perila. Dobra lastnost kisa je tudi v tem, da z njim ne bomo onesnaževali odpadne vode.
Zanimivo. Proč z insekti
Če kožo natremo s kisom, bomo odgnali nadležne komarje, ose in čebele.
Viri:
Naravni kis, Dario Cortese
Dumontov leksikon olja in kisa, Anne Iburg
Essig selbst gemacht, Andreas Fischerauer